OriGENE

>
Specialisaties
>
OriGENE
Origene

Rugpijn? OriGENE werkt!

De OriGENE-rugtherapie is een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining en vindt plaats op een speciaal fysiotherapeutisch behandeltoestel, dat in Nederland werd ontwikkeld onder leiding van sportarts Frank Bertina. Het lijkt op een fitnessapparaat, maar is dat beslist

niet. Het is een typisch voorbeeld van simplexity; schijnbare eenvoud. Het gaat om de diverse bijzondere en vernuftige details van het toestel. Mede daarom mag de behandeling op het toestel alleen onder 1 op 1 begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut worden verricht. Er bestaat geen toestel dat hetzelfde kan als de Origene.

 

 


Rugklachten kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:


Specifieke lage rugklachten

Dit zijn lage rugklachten die veroorzaakt worden door een duidelijke onderliggende aandoening, bijvoorbeeld:

Aspecifieke lage rugklachten

Bij de meeste mensen met rugklachten kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden. Het probleem zit vaak in de onderrug. Dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van lage rugklachten zijn bijvoorbeeld:

Bij de behandeling is van belang of de rugklachten nog maar kort of reeds lang bestaan, maar ook hoe hevig de pijn is. Zowel de ernst van de pijn als de plek ervan kan per persoon verschillen. Bij de een is het een doffe zeurende pijn die langzaam erger wordt. Bij de ander een ondraaglijke pijn, die eenvoudige bewegingen (bijna) onmogelijk maakt en zelfs mensen (met krachtige pijnstillers) aan het bed kan kluisteren. Deze grote groep van aspecieke rugklachten is een sociaal-medisch probleem, het is voor de patiënt erg vervelend. Je voelt je ziek, hebt pijn, maar het is niet duidelijk wat de oorzaak is. Het is tevens ook een financieel-economisch probleem vanwege de hoge kosten door het veroorzaakte ziekteverzuim.

 

 

Oefeningen voor thuis

OriGENE rugoefening 1:
kat en hond

Deze oefening helpt bij het versoepelen van de rug.

OriGENE rugoefening 2:
de wokkel

Bij deze oefening rek je de schuine buikspieren en de lage rug.

OriGENE rugoefening 3:
de liggende zit

Met deze oefening ontspan en rek je de lage rugspieren en de bilspieren.

OriGENE rugoefening 4:
de catwalk

Met deze oefening versoepel je de onderrug en heupen en versterk je de schuine buikspieren.

OriGENE rugoefening 5:
de chintuck

Deze oefening versterkt de stabiliteit en ontspant de nek.

OriGENE rugoefening 6:
opendraaien

Deze oefening helpt bij het versoepelen van de nek- en schouderspieren.